Eerste Blog

Eerste Blog

Beste yogi’s en yogini’s,

Hierbij het eerste blog van yoga3gunas. In eerste instantie ben ik super blij met de nieuwe website! Op deze website staat alle informatie die je nodig hebt om meer te weten te komen over yoga. Mocht dit niet zo zijn en heb je vragen die niet op de site worden beantwoord, kun je altijd contact opnemen via de contact pagina! Ik heb goed nagedacht over welk onderwerp ik wil schrijven. De verandering die nu plaatsvind midden in de lente is natuurlijk een prachtig onderwerp. Echter, “omdat hier momenteel veel over geschreven wordt”, wil ik dit blog wijden aan een ander onderwerp.

Zelf ben ik vanaf 2011 tot heden aan het studeren aan de Academie Raja Yoga Nederland. Eerst voor yogadocent, nu voor yogameester. Deze studies zijn vrij intensief, veel lezen, veel oefenen, veel les! Al bij al studies waar veel uur werk in zit. Door deze studies te volgen leer je ook dat yoga eigenlijk een leefstijl is. Een leefstijl met o.a. als basis het achtvoudig pad van Patanjali! In dit blog wil ik graag kort uiteen zetten wat dit achtvoudig pad precies inhoud. Dit omdat in de hedendaagse yoga vaak voorbij wordt gegaan aan hoe belangrijk eigenlijk deze acht stappen zijn. Veel yoga vormen draaien tegenwoordig alleen nog maar om houdingen, terwijl er eigenlijk veel meer is.

Kaars

Het achtvoudig pad!

1:           De Yama’s (Universele waarden & normen)

Ahimsa (geweldloosheid)

Satya (waarheidslievendheid)

Asteya (niet stelen)

Brahmacharya (zuinig omgaan met scheppende energie)

Aparagraha (begeerteloosheid)

2:           Niyama’s (Individuele waarden & normen)

Saucha (reinheid)

Santosha (tevredenheid)

Tapas (zelfdiscipline)

Svadhyaya (zelfstudie)

Isvara pranidhana (overgeven aan het allerhoogste)

3:           Asanas (houdingen)

4:           Pranayama (beheersing van de levensenergie prana)

5:           Pratyahara (terugtrekken van de zintuigen)

6:           Dharana (concentratie)

7:           Dhyana (meditatie)

8:           Samadhi (contemplatie)

Klankschalen

Een goede yogales vertegenwoordigt al deze 8 stappen. Zelfs als je geen meditatie in je les doet en dus een Hatha yoga les geeft, kun je nog steeds deze 8 stappen gebruiken in je les. Hieronder leg ik kort uit hoe.

  • Doe jezelf geen geweld aan in een houding! (Yama’s en Asana’s)
  • Oefen met enig discipline (tapas), leer jezelf kennen (Svadhyaya ) Geef je over aan het allerhoogste (Isvara pranidhana), bijvoorbeeld de asana’s die je uitvoert tijdens de les. (Niyama’s en Asana’s)
  • Wees je bewust van je ademhaling tijdens het uitvoeren van een asana. Oefen ook de pranayama’s los van de asana’s. (Pranayma en Asana’s)
  • Voel de houding of houdingen na! (Pratyahara)
  • Ga met je concentratie naar de plek toe die aanspant. (Dharana en Asana’s)
  • Laat deze concentratie ook weer los. (Dhyana en Samadhi)

Je ziet dus hoe mooi je de 8 stappen van Patanjali mee kunt nemen in een yogales. Dus een yogales waar de houdingen snel opeen volgen, geven de leerling geen ruimte om bezig te zijn met deze 8 stappen. De leerling leert niet om in het moment te komen. Om die reden gaan mijn lessen in een rustig tempo!

Daarnaast kun je de 8 stappen ook opnemen in jouw dagelijks leven. Wordt je bewust van de Yama’s en Niyama’s. Hier komt overigens nog een keer een apart blog over. Doe met regelmaat je Asana’s en Pranayama’s. Mediteer dagelijks en let ook op je voeding. Je kunt jouw lichaam namelijk ook pijn doen door verkeerde voeding tot je te nemen. En met voeding bedoel ik niet alleen dat wat je eet en drinkt. Ook beeld en geluid reken ik tot voeding! Kortom je leest  in dit super korte verhaal dat de beoefening van yoga niet alleen maar gaat om 1 keer in de week op de sportschool een paar houdingen doen en dan ben ik lekker ontspannen, maar er komt veel meer bij kijken.

In het volgende blog deel ik iets dat gaat over de trigunas! Tot die tijd lekker blijven oefenen met het achtvoudig pad van Patanjali als leidraad!

Om Shanti Shanti Shanti!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *