Tweede Blog

Tweede Blog

Lieve yoga beoefenaars,

Tijd voor het 2e blog! Zoals beloofd, gaat dit blog over de trigunas. De trigunas staan voor de 3 hoedanigheden van de natuur. Deze hoedanigheden vindt je eigenlijk overal in terug. In de seizoenen van het jaar, in hoe jij je beweegt in het leven, in jouw ademhaling, in jouw ego, in de beweging van het Universum, in de mantra AUM en hopelijk ook in jouw yogales. Ik ga het hieronder proberen uit te leggen.

De eerste van de 3 noemen wij Rajas. Dit staat voor alles wat met beweging te maken heeft. Dus een in- en uitademing koppel je aan deze guna. Leg tijdens de ontspanning in een yogales de handen maar eens op de buik. Inademend komt de buik omhoog en uitademend daalt hij weer. Je hebt hier duidelijk te maken met beweging. Ook de seizoenen lente en herfst horen hierbij. Wat gebeurd er namelijk in deze seizoen? In de lente komen de knoppen aan de bomen, daarna komen ze uit en worden het bloesems. De natuur ontwaakt uit zijn winterslaap. Eén en al beweging! In de herfst gaat dit precies de andere kant op. Bladeren worden geel of bruin en vallen van de bomen. De natuur beweegt zich richting de winter. Wanneer we wakker zijn en onze zintuigen impulsen van buitenaf opnemen, is ons brein in beweging. Het is constant bezig met het verwerken van deze impulsen. Je zou ook kunnen zeggen ons ego is in een rajas modus. En ook ons Universum beweegt! Ons Universum dijt nog steeds uit en kun je om die reden ook koppelen aan de guna Rajas. De letter A in de mantra AUM hoort ook bij deze guna. Conclusie! Rajas staat voor beweging en gaat vooruit richting de toekomst.

De 2e guna noemen we Tamas. Je zou kunnen zeggen dat dit de tegenpool is van Rajas. Tamas staat voor stilstand. Het moment tussen jouw in- en uitademing. Wanneer na de herfst de winter begint en er geen blad meer aan de bomen zit, alles kaal en koud is, spreek je van Tamas De natuur heeft zich terug getrokken en jij zit liever binnen met de kachel op 21 graden. Duidelijk is dat de natuur helemaal tot stilstand is gekomen. Tamas hoort ook bij het droombewustzijn. Het moment dat je slaapt en al je zintuigen zich afsluiten voor de uiterlijke wereld. Ons ego heeft geen grip meer op de indrukken die we krijgen in de waaktoestand. Indrukken, emotie en herinneringen uit ons onderbewustzijn komen naar boven drijven en krijgen een beeld. Dit noemen wij dromen. Echter kun je ook momentjes van Tamas ervaren als je wakker bent. Denk maar eens aan het gevoel dat je even nergens zin meer in hebt. Het liefst blijf je lekker in bed en kom je er niet meer uit. Sterker nog wanneer je in een burn-out zit, leef je in een gevoel van Tamas. In de mantra AUM hoort de U bij Tamas. Conclusie! Tamas is gekoppeld aan het verleden en is een tegenpool van Rajas.

De 3e guna noemen we Satva. Satva staat voor balans. Het is het moment tussen Rajas en Tamas in. Het moment tussen de uit- en inademing. Wat seizoenen betreft kijk je naar de zomer. Het moment dat alles tot rust mag komen. De natuur is groen, de temperatuur is aangenaam en je gaat lekker met vakantie om de batterij weer op te laden. Tijdens onze slaap spreken we van het diepe slaapbewustzijn. Het is het moment tijdens de nacht dat alles tot rust komt. Ons ego is in balans en verbindt geen beelden meer aan onze indrukken, emoties en herinneringen uit het onderbewustzijn. Een moment van Satva kan ook zijn wanneer je op je werk iets hebt volbracht en het is klaar. Je ademt uit en denkt heerlijk dit heb ik volbracht. De letter M uit de mantra AUM hoort bij de guna Satva. Conclusie! Je hebt Raja en Tamas nodig om in Satva te komen. Satva is om die reden gekoppeld aan het heden.

Je kunt als yogadocent je yogales ook afstemmen op de trigunas door je asana’s (houdingen) aan te passen aan het tijdstip van de dag. Een ochtend les mag best wat pittiger zijn dan een avondles. ’s Ochtens komen we uit onze nachtrust en heeft de geest en het lichaam wat vuur nodig om wakker te worden, terwijl juist ’s avonds we naar de nachtrust toegaan en is het beter de les wat rustiger te houden. Ook kun je de opbouw van een les afstemmen op de werking van de trigunas. Stop niet de hele les vol met asana’s, maar zorg ook voor rust momenten. Momenten waarop de leerling even bij zich zelf kan komen om te voelen wat de reeks houdingen heeft gedaan. Een goed opbouw van een les zou als volgt kunnen zijn:

 

  • Begin met een ontspanning van 5 minuten. (Tamas)
  • Daarna kleine oefening om het lichaam wakker te maken. Spieren worden wat soepeler en energie zal meer gaan stromen. (Rajas)
  • Een aantal asana’s (houd rekening met het tijdstip van de dag).
  • Een moment van rust om na te voelen. (Tamas)
  • Nog een aantal asana’s. (Rajas)
  • Eindig de les met een ontspanning of meditatie en heel misschien kom je even in dat gevoel van totale rust. (Satva)

 

In het volgende blog gaan we eens kijken naar wat meditatie is. Ook tijdens het proces van meditatie heb je te maken met de werking van de trigunas. Er is namelijk nog een 4e guna, maar dat leg ik uit in het volgende blog. Om Shanti Shanti Shanti

Meditatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *