Kriya yoga
klankschaal klein
KRIYA YOGA

Kriya yoga is één van de oudste klassieke yoga vormen uit India. Kri staat voor handelen en ya voor ziel, hetgeen wordt opgevat als het bewust waarnemen van de ziel, of goddelijke in jezelf.

Kriya yoga word gezien als een voorbereiding op het pad van yoga. Het pad van yoga dat bestaat uit de acht geledingen van Patanjali (zie raja yoga). De basis van kriya yoga ligt bij de drie laatste stappen van de niyamas (individuele waar en normen). De drie stappen zijn als volgt. Tapas (discipline), svadhyaya (zelfkennis) en isvarapranidhana (overgave aan het aller hoogste). Deze vorm van yoga leert je om met regelmaat simpele houdingen uit te voeren en dit met volledige overgave te doen. Oftewel met discipline en overgave leer je jezelf kennen.

Voor wie is deze les?

Net zoals bij hatha yoga is deze les voor iedereen. Echter is deze les simpeler en rustiger van aard en een introductie naar hatha yoga, aangezien hatha yoga een stuk uitdagender is. Deze les is dus uiterst geschikt voor mensen die op leeftijd zijn of kampen met lichamelijke tekortkomingen. Zoek je meer uitdaging, kijk dan even op de hatha yoga pagina.

Wat doen je in deze les?

In principe is de opbouw van de les hetzelfde als bij een hatha yogales. We beginnen met vijf minuten ontspanning. Dit om de aandacht bij jezelf te brengen, hier en in het nu. Daarna beginnen we met de simpele oefeningen en houdingen. Om toch een beetje de uitdaging op te zoeken, zullen er ook één of twee uitdagende houdingen tussen zitten. De les eindigt met een ontspanning van tien minuten. Daarna drinken we een kopje thee. Ook krijg je wat huiswerk mee, zodat je leert om thuis dagelijks iets aan yoga te doen.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial