yogales
yogaboeken
MARTIJN WIJMA

Op vierjarige leeftijd zat ik al langs de waterkant met een hengel in mijn hand. Aan de waterkant kon ik uren gedachteloos naar een dobber kijken zonder besef van tijd. Bij de plaatselijke hengelsportvereniging in twee uur zoveel mogelijk vis vangen was niet mijn ding. Stilte, rust en uren vertoeven langs het water, bracht bij meer. Zonder daar erg in te hebben, werd daar misschien al een klein zaadje geplant voor wat later mijn wandeling op het pad van yoga zou worden.

Ik kwam voor het eerst echt in contact met yoga gedurende mijn puberteit. Mijn vader ging wekelijks naar yogales en las hier veel boeken over. Dit uitte zich vaak in mooie en filosofische gesprekken over yoga, religie en kwantumfysica. In de zomer van 2007 hakte ik de knoop door en schreef mij in bij yogacentrum Sarasvati te Wijk bij Duurstede. Van yogalerares Marjan Gielink en Thea Hoonakker kreeg ik mijn eerste yogalessen.

Aangemoedigd door deze twee lieve mensen begon ik mijn docentenopleiding in 2011 bij de Stichting Raja Yoga Nederland. Daar kreeg ik yogalessen van yoga grootmeester Klaas Stuive en meester Eugene Derksen. Van Klaas kreeg ik tijdens een mantra initiatie in 2014 mijn persoonlijk mantra. In die zelfde tijd startte ik met het schrijven van mijn eindscriptie met als titel “De klankkleur van jezelf”.

Ik kwam tot deze titel omdat klank een rode draad is door mijn leven. Naast mijn liefde voor yoga, heb ik namelijk ook een passie voor muziek en geef ik drum- en percussielessen aan een muziekschool (zie www.rhythman.net). Door het schrijven van deze scriptie kwam ik erachter dat eigenlijk alles bestaat uit trilling. Muziek is trilling, geluid op straat zorgt voor trilling en zelfs de gedachten in jouw brein zijn trillingen. Elke gedachte is als het ware een mantra. Zo kwam ik tot het besef dat wanneer je het pad van yoga volgt en je de wervelingen in de geest stil kan leggen, de trilling van een gedachte steeds zuiverder wordt. Je stemt je ziel af op dat wat in de yoga Brahman, Shiva, de bron enz.  wordt genoemd.

In januari 2019 haalde ik mijn diploma “yoga docent klassieke yoga”. Inmiddels ben ik mijn yogastudie een vervolg aan het geven en studeer ik voor yogameester.  Ik geeft nu acht jaar yogalessen bij yogacentrum Sarasvati en inmiddels 1 jaar bij sportschool FitbijDuurstede. Verder heb ik drie jaar les gegeven bij gezondheidscentrum BySimone. Daarnaast ben ik bestuurslid bij SYN wat staat voor Samenwerkende Yogadocenten Nederland.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial