Meditatie
Lotusbloem
RAJA YOGA

Raja yoga is één van de 5 klassieke vormen van yoga uit India  gebaseerd op de Yogasutra’s van Patanjali. De schrijver/samensteller van deze tekst (Patanjali), zou geleefd hebben rond de 2e eeuw voor Christus. Raja staat voor Koninklijk en yoga voor verenigen of éénwording. Wie deze vorm van yoga beoefend loopt op het Koninklijke pad naar verlichting.  Het doel van raja-yoga is om door een volledige beheersing van de geest tot éénwording oftewel yoga te komen en daarmee tot bevrijding.

“yoga-chitta-vritti-nirodhah” Oftewel het “stil leggen van de wervelingen in de geest”.

Het Koninklijk pad bestaat uit de volgende acht geledingen.

  • Yama’s (universele waarden)
  • Niyama’s (indiviuele waarden)
  • Asana’s (lichaamshoudingen)
  • Pranayama (beheersing van de levensenergie prana)
  • Pratyahara (terugtrekken van de zintuigen)
  • Dharana (concentratie)
  • Dyana (meditatie)
  • Samadhi (verlichting)

Voor wie is deze les?

Deze les is voor de gevorderde  yogabeoefenaar. Heb je ergens anders al yogales gehad of wil je na een paar jaar hatha yoga verdiepen, dan is dit de juiste keuze. De les gaat uit van alle 8 geledingen van Patanjali en wordt af gesloten met een meditatie. Ook bhakti, karma, mantra en jnana yoga staan in deze les centraal. Mocht je meer achtergrond willen weten betreft deze stijlen, schrijf je dan in voor de yoga filosofie les. Uiteraard ben je bij de andere lessen ook welkom.

Wat doe je in deze les?

Basis voor deze yogales zijn de acht geledingen van Patanjali. (zie hierboven) De les begint met een meditatie van 5 mintuten. Net zoals in de hatha yogales starten we na deze korte meditatie met kleine oefeningen (kryas) om een goede doorbloeding te krijgen en prana (levensenergie) beter te laten stromen. Daarna doen we een aantal houdingen (asanas) en eindigen met een meditatie van 15 minuten. We sluiten de les af met een kopje thee, theorie en filosofie.

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial