Yoga & Klank

Yoga & Klank

De belangrijkste klank in de yoga is de klank AUM. Het is de klank waarmee volgens de Hindoes ons bestaan is begonnen, onderweg is en zal eindigen. De klank AUM is in alles is verweven.

De A staat voor het waakbewustzijn. Dit is de toestand waarin we wakker zijn en onze zintuigen naar buiten zijn gericht, klaar om te leren onderscheiden en ons onderscheidingsvermogen aan te scherpen.  Tevens symboliseert de letter A ook de toekomst, daar waar we heen gaan. Om die reden heeft de letter een rajas (beweging) uitwerking.

De letter U staat voor het droombewustzijn. In deze toestand zijn onze zintuigen naar binnen gericht en slapen we. Ons ego heeft geen grip meer op de indrukken die we krijgen in de waaktoestand. Indrukken, emoties en herinneringen uit ons onderbewustzijn (citta) komen naar boven drijven en krijgen een beeld. Dit noemen wij dromen. Deze letter symboliseert het verleden, dat wat is geweest. De letter U heeft een tamas (stilstand) uitwerking.

De derde letter is de M. Deze letter brengt ons in het diepe slaapbewustzijn. Het is het moment tijdens de nachtrust, dat alles tot rust komt. Ons ego is satvisch (balans, in evenwicht) en verbindt geen beelden meer aan onze indrukken, emoties en herinneringen uit het onderbewustzijn (citta). Het is de letter die bij het heden hoort.

AUM is de bouwsteen van het leven, de trilling van ons universum. En als je dan leert om echt te luisteren en je open te stellen voor deze klank, kom je misschien bij het allermooiste wat deze klank vertegenwoordigt, namelijk turya avastha. De stilte achter het geluid. Het moment waar dualiteit is opgeheven.

Voor wie is deze les?

De Yoga & Klank les is voornamelijk voor de yogabeoefenaar die wil verdiepen in wie hij of zij is. Welke klankkleur hoort bij jou? Of welke mantra hoort bij jou? Combineer deze les met Hatha of Raja Yoga

Wat doe je in deze les?

Met als basis de klank AUM (of mantra Ohm) en je eigen stem, gaan we tijdens deze yogalessen op zoek naar onze eigen klankkleur. De les begint met een meditatie van 5 minuten die we gezamenlijk afsluiten met het zingen van Ohm. De asanas en pranayamas zullen voornamelijk gericht zijn op de hart en de longstreek. Dit met het doel jouw klank zo zuiver mogelijk te krijgen. De les sluit af met een meditatie en het zingen van een mantra.

Aum. Die onvergankelijke klank is het universum. Het wordt verklaard als verleden, heden en toekomst; alles is de klank Aum. En datgene dat de drievoudige tijd overstijgt, is eveneens Aum. (citaat uit de Mandukia Upanishad)

AUM