YOGA3GUNAS

Tot éénwording komen met de werking van de natuur. Dit is waar yoga3gunas voor staat.

Yoga staat o.a. voor eenwording en de werking van de natuur noemen we in het sanskriet trigunas. Heb je wel eens geluisterd naar het ritme van je eigen ademhaling? Ben jij je er bewust van wat er precies gebeurd tijdens het ademhalingsproces? Jouw eigen ademhaling maakt als het ware steeds een rondje. Je begint met de inademing, dan voor je weer gaat uitademen een heel kort momentje stilte om vervolgens te beginnen aan een uitademing. Daarna volgt er weer een klein momentje van stilte en de cirkel is rond. Dit noem ik de circle of life. Deze circle of life kom je overal tegen. Denk maar aan de wisselingen van de seizoenen. In de lente komt alles tot bloei (inademing), in de zomer is het warm en ligt alles stil (moment van rust en balans), in de herfst vallen de blaadjes van de bomen en wordt alles weer kaal (uitademing) en in de winter is het koud, alles is kaal en het is vroeg donker (een moment van leegte en stilstand). Ons hele universum beweegt in dit proces.  Alleen dit proces is velen malen groter. Het universum dijt nog steeds uit net zoals de buik en borstkas doet bij een inademing. Dit noemen we ook wel het proces van reïncarnatie en verantwoordelijk hiervoor zijn de trigunas, tri staat voor drie en de gunas zijn de hoedanigheden.

Rajas is de guna die staat voor beweging. Een in- en uitademing! Een boom die tot bloei komt in de lente, dezelfde boom die in de herfst zijn blad weer verliest. Bij deze guna hoort  de toekomst.

Tamas is de guna die staat voor stilstand. Het moment tussen de in- en uitademing. De bomen zijn helemaal kaal, het is koud en guur, oftewel het is winter. Bij deze guna hoort het verleden.

Sattva is de guna die staat voor rust en balans. Het moment tussen de uit- en inademing. De boom vol in het blad en een lekker zomers temperatuurtje. Bij deze guna hoort het heden.

Wat is nu de relatie tussen yoga en de trigunas?

De mens is onderdeel van het proces van reïncarnatie en dus van de trigunas, de werking van de natuur. Echter zijn de meeste mensen zich daar niet meer van bewust. Onze zintuigen zijn gericht naar buiten naar de uiterlijke wereld. Prestatie, materialisme, economie, steeds sneller en groter willen, zijn de maatstaven van ons geluk. Al deze bezigheden kun je direct koppelen aan de guna rajas. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we constant aan het inademen zijn. Dit resulteert onherroepelijk in stress, met als gevolg een burn-out of erger. Wie met een zeilboot voor de wint vaart (rajas), komt uiteindelijk aan lager wal (tamas) en raak daar maar eens van weg.

Door onze zintuigen met behulp van yoga te richten op alle gunas, rajas, tamas en satva, zal ons onderscheidingsvermogen verscherpen. Dit wil zeggen dat je makkelijker keuzes maakt en je ingaat zien dat elke stap die jezelf zet een leerproces is. Je gaat ervaren dat je ook mag uitademen en dat er stilte is tussen in- en uitademing. Uiteindelijk ervaar je momentjes van eenwording en zelfrealisatie, daar waar het ware geluk zit verborgen.

klankschaal
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial